Aufrufe
vor 2 Jahren

BORA Magazine 02|2021 - Finnish

BORA Magazine is published in 12 languages. It invites the reader to learn more about the BORA products and discover fascinating stories behind the brand.

”Jos Tourmalet’n

”Jos Tourmalet’n viimeisillä kolmella kilometrillä on jättänyt kilpailijat taakseen, etumatka ei ole enää karistettavissa.” EMANUEL BUCHMANN Tourmalet’n legendaarinen vuoristosola Ranskan Pyreneillä Emanuel Buchmannin vinkki Korkealla sijaitseva Tourmalet’n vuoristosola on Ranskan ympäriajon eniten ajettu sola. Vuonna 1910 reitti muodostui vain kivisestä polusta. Nykyisin asfaltoitu tie johtaa 2 115 metrin korkeuteen. Legendaarinen vuoristosola ei ole kuitenkaan menettänyt ominaisuuksiaan, jotka herättävät pyöräilijöissä yhä kauhua. Länsinousussa 18,4 kilometrin matkalla on ylitettävänä 1 405 metrin korkeusero kaltevuuden ollessa jopa 10,2 prosenttia. Tämä haaste houkuttelee myös monia kunnianhimoisia harrastelijapyöräilijöitä Etelä-Ranskaan kokeilemaan suorituskyvyn rajojaan. BORA – hansgrohe -joukkueen Emanuel Buchmannilla on reitistä monia positiivisia kokemuksia. ”Tourmalet on jotenkin vain minun vuoreni”, hän sanoo. ”Jo ensimmäisellä ympäriajollani vuonna 2015 olin Tourmalet’n etapilla irtiottoryhmässä ja lopuksi kolmantena vuorimaalissa.” Myös vuoden 2019 ympäriajolla hän oli kuuluisassa solassa etujoukoissa ja pystyi iskemään muutamia kertoja. ”Vuori on pitkä ja tasaisen jyrkkä”, Ravensburgissa syntynyt ammattilaispyöräilijä selittää. ”Aikaa on riittävästi rytmin löytämiseen, ennen kuin päästään itse asiaan. Pidän länsipuolta vaikeampana, mutta kummallakin puolella reitistä tulee todella vaikea kolme kilometriä ennen huippua. Toisinaan myös tuuli vaikuttaa, silloin on helpompaa ja korkeuden todella tuntee.” Vuonna 2021 Emanuel Buchmann jää pois Ranskan ympäriajosta ja keskittyy sen sijaan Italian ympäriajoon. Mutta yhdestä hän on varma: ”Tourmalet’n ja minun välistäni tarinaa ei ole vielä kirjoitettu loppuun.” Reitin tiedot Lähtö/maali: Luz-Saint-Sauveur/Arreau Etäisyys: 54 km Nousu: 1 945 m Sers Lasku: 1 957 m Viey Barèges Tourmalet on tullut tutuksi Ranskan ympäriajosta. BORA – hansgrohe -joukkueen Emanuel Buchmann pitää tästä solareitistä erityisesti. Super Barèges Col du Tourmalet Arreau Kuvat: BORA – hansgrohe, Bettiniphoto, SpectacularNorway Viella 76 BORA MAGAZINE Luz-Saint-Sauveur

PYÖRÄILY KOKEMUS Lysevegenillä Norjassa Frederik Wandahlin vinkki Lysebotn Lysefjorden Lysetunnelen Lysefjord Myös ammattilaispyöräilijät haaveilevat reiteistä, joita he eivät ole vielä ajaneet. Frederik Wandahlin toivelistan kärjessä on henkeäsalpaava reitti Lysevegenin tiellä Norjassa Lysefjordin vuonon päässä. ”Siitä lähtien, kun näin tämän upean nousuosuuden kuvassa, olen ollut haltioissani. Tavoitteenani on joskus ajaa sinne ylös kaverini kanssa”, 20-vuotias tanskalainen kertoo. Hän aloitti tällä kaudella BORA – hansgrohe -joukkueessa ensimmäisen ammattilaiskautensa. Myös vähäisellä vapaaajallaan hän istuu mieluusti pyörän selässä. Ei ole siis mitenkään mahdotonta, etteikö hän voisi toteuttaa unelmaansa jo pian. Se, mikä häntä odottaa, on todella ainutlaatuista: Pienestä Lysebotnin kylästä tie sukeltaa ensiksi 1 100 metriä pitkään tunneliin. Sen jälkeen se kiemurtelee 27 tiukan serpentiinimutkan kautta 640 metrin korkeuteen. Siellä sijaitsee näköalaravintola Øygardstølen, josta on upeat näköalat 42 kilometriä pitkälle Lysefjordin vuonolle. Tämä skandinaavinen voimainkoitos näyttää kuin mittatilauksena tehdyltä Frederik Wandahlille, joka kutsuu itseään ”hyväksi mäkimieheksi”. Solatie rakennettiin ja avattiin vuonna 1984. Se suunniteltiin lähinnä sisääntulotieksi Tjodanin voimalaitoksen rakennustyömaalle, mutta siitä muodostui nopeasti oikea turistimagneetti. Myös Lysebotnin kylän asukkaat olivat kiitollisia, sillä ennen Lysevegenin rakentamisesta kylään pääsi vain vesiteitse. Jos jalat eivät ole lopussa ensimmäisen seitsemän kilometrin jälkeen, voi hyvillä mielin jatkaa maagisen kauniin ja koskemattoman vuoriston läpi seuraavat kymmenen kilometriä Andersvatnetiin asti. Nousun osalta loppu on mukavampaa, sillä korkeuseroa on enää 310 metriä. Nedrabø Øygardsstolen Reitin tiedot Lähtö/maali: Lysebotn/Øygardsstolen Etäisyys: 7,3 km Nousu: 640 m / lasku: 640 m 20-vuotias tanskalainen Frederik Wandahl ajaa ensimmäistä ammattilaiskauttaan BORA – hansgrohe -joukkueessa.

BORA

© Copyright 2018 BORA Vertriebs GmbH & Co KG