Aufrufe
vor 2 Jahren

BORA Magazine 02|2021 - Dutch

BORA Magazine is published in 12 languages. It invites the reader to learn more about the BORA products and discover fascinating stories behind the brand.

„Wie in de laatste

„Wie in de laatste drie kilometer van de Tourmalet niet kan meekomen, kan ook niet meer aansluiten.” EMANUEL BUCHMANN Legendarische bergpas Tourmalet, Franse Pyreneeën Een tip van Emanuel Buchmann De col Tourmalet is de bergpas die in de geschiedenis van de Tour de France het vaakst is beklommen. In 1910 bestond deze weg nog uit niet veel meer dan een pad vol stenen. De weg is tegenwoordig geasfalteerd en bestaat uit 2.115 hoogtemeters. Maar de legendarische col boezemt de wielrenner nog altijd angst in. Als de pas vanuit het westen wordt beklommen, moet er op een afstand van 18,4 kilometer een hoogteverschil van 1.405 meter met een maximaal stijgingspercentage van 10,2 procent worden overwonnen. Een kwelling die ook veel ambitieuze hobbywielrenners naar het zuiden van Frankrijk trekt om het eigen kunnen op de proef te stellen. Emanuel Buchmann van de ploeg BORA – hansgrohe heeft veel positieve ervaringen met deze beklimming. „De Tourmalet is me gewoon op het lijf geschreven“, zegt hij. „Al bij mijn eerste Tour in 2015 zat ik in de Tourmalet-etappe bij de vluchters en kwam als derde over de finish bergop.“ Ook bij de tour van 2019 zat hij op de beroemde col helemaal vooraan en kon zelfs enkele keren demarreren. „De berg bestaat uit een lange regelmatige beklimming“, zegt de profwielrenner, die in Ravensburg is geboren. „Je krijgt de tijd om je ritme te vinden voordat je tot het uiterste moet gaan. Ik vind de westkant van de berg zwaarder, maar drie kilometer voor de top is de beklimming van alle kanten echt afzien. Maar daar speelt soms ook de wind een rol, want de wind heeft hier vrij spel en je voelt hoe hoog je zit.“ In 2021 slaat Emanuel Buchmann de Tour de France over en richt zich op de Giro d’Italia. Maar één ding is zeker: „ik ben zeker nog niet klaar met de Tourmalet.“ Ritinformatie Start/aankomst: Luz-Saint-Sauveur/Arreau Afstand: 54 km Bergop: 1945 m Bergaf: 1957 m Viey Sers Barèges De Tourmalet is bekend van de Tour de France. Emanuel Buchmann van de ploeg BORA – hansgrohe beklimt deze bergpas graag. Super Barèges Col du Tourmalet Arreau Foto’s: BORA - hansgrohe, Bettiniphoto, SpectacularNorway Viella 76 BORA MAGAZINE Luz-Saint-Sauveur

Op de Lysevegen, Noorwegen Een tip van Frederik Wandahl Lysebotn WIELRENNEN Lysefjorden BELEVEN Lysetunnelen Lysefjord Ja, ook profwielrenners dromen over routes die ze zelf nog nooit hebben gereden. Bij Frederik Wandahl staat de adembenemende weg Lysevegen in Noorwegen aan het einde van de Lysefjord helemaal bovenaan zijn verlanglijstje. „Ik heb deze ongelooflijke beklimming eens op een foto gezien en ben sindsdien volledig gefascineerd. En het is mijn doel om daar in een rustperiode eens met een vriend omhoog te rijden“, vertelt de 20-jarige Deen die dit jaar bij BORA - hansgrohe aan zijn eerste seizoen als prof is begonnen. En zelfs in de weinige vrije tijd die hij heeft, zit hij graag op het zadel. Het is dus niet ondenkbaar dat hij zijn droom binnenkort waarmaakt. Wat hem te wachten staat, is in één woord uniek: van het dorpje Lysebotn loopt de weg eerst door een 1.100 meter lange tunnel. En daarna slingert de weg met 27 scherpe haarspeldbochten omhoog, tot 640 meter. Daar ligt het restaurant Øygardstølen dat een spectaculair uitzicht op de 42 kilometer lange Lysefjord biedt. De zware Scandinavische beklimming lijkt wel gemaakt voor Frederik Wandahl, die zichzelf een „goede klimmer” noemt. De weg over de bergpas is in 1984 aangelegd en officieel geopend. Deze weg was voornamelijk bedoeld als toegangsweg voor de uitbreiding van de krachtcentrale Tjodan, maar trok al snel veel toeristen. En de inwoners van Lysebotn waren ook dankbaar, want vóór de aanleg van de Lysevegen was het dorpje alleen via het water bereikbaar. Wie na de eerste 7 kilometer nog jus in de benen heeft, kan nog 10 kilometer verder rijden door dit magische en onberoerde berglandschap, naar de Andersvatnet. Dit deel is al wat minder zwaar, want hier hoeven nog maar 310 hoogtemeters te worden beklommen. Ritinformatie Start/aankomst: Lysebotn/Øygardsstolen Afstand: 7,3 km Bergop: 640 m /Bergaf: 640 m Nedrabø Øygardsstolen Frederik Wandahl, 20, uit Denemarken rijdt zijn eerste seizoen als prof in de ploeg BORA - hansgrohe.

BORA

© Copyright 2018 BORA Vertriebs GmbH & Co KG